Menu

Tijd om je innerlijke schoolbel op te merken!

Verschil tussen emoties en gevoelens

Het verschil tussen emoties en gevoelens is subtiel maar belangrijk en wordt vaak verkeerd begrepen of door elkaar gehaald. Hier zijn de belangrijkste verschillen:

Emoties:

Emoties zijn onmiddellijke, vaak onbewuste reacties op een stimulus, zoals een situatie, gedachte, of gebeurtenis. Emoties gaan gepaard met fysieke reacties in het lichaam, zoals een versnelde hartslag, zweten, of gespannen spieren. Ze zijn meestal kortdurend, variërend van enkele seconden tot een paar minuten. Ze komen automatisch en zijn moeilijk te controleren of te onderdrukken. Basisemoties zoals vreugde, verdriet, angst, en boosheid zijn universeel en worden door mensen over de hele wereld op dezelfde manier ervaren.

 

Gevoelens

Gevoelens zijn de subjectieve ervaring van emoties. Ze ontstaan nadat de hersenen een emotionele reactie hebben geïnterpreteerd. Gevoelens omvatten bewuste gedachten en reflecties over de emotionele ervaring. Ze kunnen langer aanhouden dan emoties, soms uren, dagen of zelfs langer. Gevoelens zijn bewuster en kunnen worden beïnvloed door persoonlijke reflectie en analyse. Gevoelens zijn meer persoonlijk en kunnen variëren afhankelijk van individuele ervaringen, herinneringen en persoonlijkheden.

Luisteren naar Jezelf

Luisteren naar jezelf houdt in dat je echt aandacht schenkt aan je innerlijke stem en signalen van je lichaam. Dit betekent dat je regelmatig tijd neemt om stil te worden en te luisteren naar wat je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties je proberen te vertellen.

Met een openheid, nieuwsgierigheid en vriendelijke aandacht naar jezelf luisteren, en voelen naar je innerlijke wereld, is een waardevol en draagt bij aan zelfinzicht en persoonlijke groei. Deze benadering omvat verschillende elementen die samen een harmonieuze en helende manier van zelfreflectie bevorderen.

 

Openheid

Openheid houdt in dat je jezelf toestaat om zonder vooroordelen naar je gedachten en gevoelens te kijken. Het betekent dat je jezelf niet veroordeelt voor wat je ervaart, maar dat je met een onbevangen houding je innerlijke wereld verkent. Deze houding helpt om verborgen emoties en gedachten naar de oppervlakte te laten komen, waardoor je een dieper begrip van jezelf kunt ontwikkelen.

 

Nieuwsgierigheid

Nieuwsgierigheid moedigt je aan om je innerlijke ervaringen te onderzoeken alsof je een ontdekkingsreiziger bent in je eigen psyche. In plaats van snel conclusies te trekken of jezelf te bekritiseren, stel je vragen als: “Waarom voel ik me zo?” of “Wat zou deze gedachte kunnen betekenen?” Deze speelse en onderzoekende houding helpt om patronen en onderliggende oorzaken van je gevoelens en gedragingen te ontdekken.

 

Vriendelijke Aandacht

Vriendelijke aandacht betekent dat je jezelf met dezelfde compassie en zorg behandelt als je een goede vriend zou behandelen. Het is belangrijk om mild te zijn voor jezelf, vooral wanneer je geconfronteerd wordt met pijnlijke of ongemakkelijke emoties. Door jezelf met vriendelijkheid te benaderen, creëer je een veilige ruimte waarin je kunt helen en groeien.

Om deze benadering in je dagelijks leven te integreren, kun je beginnen met kleine stappen zoals een dagelijkse Check-in (Neem een paar minuten per dag de tijd om stil te zitten en te voelen wat er in je omgaat.) of journaling (Schrijf je gedachten en gevoelens op zonder censuur. Dit helpt om ze te externaliseren en beter te begrijpen.).