GO! Brussels dares to care
Samenwerking voor gezondheid, Welzijn en Kritisch Denken
Met het oog op verdere professionalisering werkt ‘GO! Brussels Dares to Care’ samen met collega’s en externe partners initiatieven uit rond gezondheid, welzijn, armoede en kritisch denken.
Samen met gezondheidscoördinatoren, zorgcoördinatoren en leerlingenbegeleiders richten we ons op mentale en fysieke gezondheid. We organiseren drie keer per jaar netwerkdagen met gastsprekers en goede praktijkvoorbeelden.
Mentale gezondheidsthema’s:
– Zelfbeeld van leerlingen
– Armoede
– Zelfverwonding en suïcide
Fysieke gezondheidsthema’s:
– Anti-roken beleid
– Gezonde voeding
– Beweging
Welzijn in onderwijsinstellingen bevordert de veerkracht en het zelfvertrouwen van personeel en leerlingen. We richten ons op fysieke, mentale en relationele veerkracht, met nadruk op verbinding, veiligheid, waardering en ondersteuning. Dit doen we zowel preventief (opleidingen, filmpjes, wedstrijden) als curatief (ondersteuning, coaching, systemisch werk).
1 op 3 kinderen in Brussel leeft in armoede. In samenwerking met diverse partners bieden we vanaf 1 september 2022 gratis warme maaltijden en gezonde tussendoortjes aan voor leerlingen in nood. Proefprojecten zijn gestart in verschillende basisscholen. We zorgen ervoor dat elke leerling in het secundair onderwijs toegang heeft tot schoolboeken en de digitale wereld. Opleidingen voor medewerkers verhogen het bewustzijn en de aanpak van armoedeproblematiek.
Met Project Positieve Grensverleggende Interactie (PPGI) bevorderen we het kritisch denkvermogen van leerlingen, directeurs en schoolteams, om beter om te gaan met diversiteit en samen te leren samenleven.
Voor problemen met individuele leerlingen, pestgedrag, orde en tucht, leerprestaties, advies aan beginnende leerkrachten, gesprekken met ouders, kunnen onze scholen een beroep doen op Hasna en Sara.